Dom säger att vi lider av avundsjuksmissunnsamhetssyndrom i Sverige, och att det skulle skapa ett klimat som inte uppskattar människor som är drivna och duktiga. Jag tror inte det är så.
Vi ser hur framgångsrika människor runt om i världen och även här hemma, höjer sig själv till gudastatus, ett tillstånd där dom står över alla andra, över lagen och troligtvis över gud själv, om dom nu tror på nån gud.
Många har armbågat sig fram med pengar som den enda ledstjärnan, dom tycker att alla som inte roffar åt sig är korkade, och behandlar därför människor som om dom vore dumma i huvet. Och med ett mumlande mantra av tillgång och efterfrågan så går dom fram som en gräshoppssvärm i ett vetefält. Dom säger att den fria marknaden bestämmer spelreglerna och utan samvete travar dom lik i sina spår. Vill vi leva i en sån värld?
Jag ser jantelagen som en rättvisevilja och ett upprättelsekrav från alla som blir trampade på, och som ger alla människor ett värde.
I mina öron säger Jantelagen: – Bara för att jag inte kan lika mycket som du, inte vet lika mycket som du, eller inte har lika mycket makt som du så vill jag ändå bli bemött med respekt.
Jantelagen lyder:
1. Du skall inte tro att du är något.
2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
7. Du skall inte tro att du duger till något.
8. Du skall inte skratta åt oss.
9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
Klär vi orden i missunnsamhetens mörka färger, något som gräddsåsfolket försöker övertyga oss att lagen handlar om, så är den inte utvecklande, men som ett samhällsbyggande och demokratiskt manifest så är den bra.
Ett samhälle kan bara fungera om vi har medborgare med många olika kunskaper och färdigheter. Vi är alla en del av samhället och därför har vi alla ett värde.
Men några få på toppen tycker inte att alla behövs och vägrar därför att dela med sig av makten och tillgångarna som vi alla varit med om att skapa.
Det är klart vi behöver en Jantelag.
Superhjältekraft. – Att inte nöja sig med skulor.
måndag 1 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar