tisdag 16 november 2010

Next step, anal probe.



Så här skriver Jonas Högberg i en artikel i Aftonbladet.

”Xbox 360-kameran Kinect ser och hör allt du gör. Övervakarsamhället har nått nästa steg i utvecklingen – tack vare Microsofts rörelsekänsliga kamera Kinect.
Trodde du att allt var frid och fröjd nu när du installerat din Kinect, slängt handkontrollerna och börjat leva i framtiden?
Tänk om. Nu avslöjar nämligen Microsoft att den känsliga kameran inte bara kan känna igen den som spelar utan även läsa av dennes rum och kläder för att på så sätt skaffa sig ett hum om personens intressen.
Och framför allt, den hör vad du säger och har möjligheten att registrera dina ord.
”Flertal affärsmöjligheter”
På ett affärsmöte i förra veckan ska Xbox-divisionens ekonomiske chef Dennis Durkin ha spekulerat i de ”möjligheter” den här graden av övervakning medför, rapporterar Wall Street Journal.
– Vi kan anpassa innehållet vi presenterar till dig beroende på vem du är, sa Durkin. Hur många finns i rummet när en reklamannons visas? Hur många människor är närvarande när ett visst spel spelas?
När du tillför en sån här apparat till ett vardagsrum uppenbaras ett flertal affärsmöjligheter som en direkt följd.
Grovt inkräktande. Personligt riktad reklam är ingen nyhet, Facebook gör det hela tiden, men den här typen av scanning och avlyssning skulle onekligen av vissa användare uppfattas som en kränkning av privatlivet.
Frågetecken uppstår kring vad som skulle hända om systemet skulle göras tillgängligt för allehanda säkerhetstjänster eller andra, mer tveksamma organisationer.
Men Microsoft var också snabba med att skicka ut en skriftlig dementi i efterhand och påpeka att även om Kinect kan läsa av ditt hem i annonseringssyfte (eller något annat syfte) så använder man sig inte av den informationen. Inte än i alla fall.
Det hindrar inte George Orwell från att vända sig i sin grav.”


Vad ska man säga? Hela världen verkar styras av reklamförsäljning. Allt jag gör på internet registreras, alla sidor jag tittar på, alla sökord som jag knappar in, all e-post, alla sms och alla samtal övervakas och registreras. Det bara är så.
Den mesta registreringen görs för att nån vill sälja en reklamplats som är riktad just till mig. Men kan det vara hela sanningen?
Finns det oändligt med pengar i världens samlade reklambudget? Eller är det bara en täckmantel.
Det går ju rykten om spionprogram som kan sätta igång webbkameran på en dator utan att det märks, och nyss så visades ett kryphål som gör det möjligt att se och lyssna genom andras iphone. Klart att det finns andra än reklamkillarna som är intresserad av mig, och särskilt om jag har några suspekta hobbys eller några extrema åsikter.
Så det kommer ju inte direkt som nån överraskning att ett oskyldigt tillbehör till en spelkonsol kan användas i rent underrättelsesyfte.
Har vi nån gräns för vad vi kallar integritet eller är vi så beroende av digital bekräftelse, nu när vi lägger ut hela vårt liv på internet, att vi skiter i det?

Superhjältekraft. – Att bli avslöjad med fingrarna i chipspåsen.

Inga kommentarer: