torsdag 11 november 2010

Slå klackarna i taket.

Den som vill va fin får lida pin, vem sa så? En kvinna såklart.
Jag sitter och slötittar på Kobra, och där tar man upp höga damklackar ur en konstnärlig, en provocerande och en medicinsk synvinkel.
Och jag fattar ingenting. Men jag är ju lite korkad.
Varför väljer tjejer att ha skor med så usel passform och med så höga klackar att dom skadar sina fötter för livet? Och vi pratar inte om kvinnor på sjuttonhundratalet, nej moderna tjejer som bor i länder där kvinnan har rösträtt, egen ekonomi och eget självbestämmande.
Man väljer frivilligt att få skador på hälsenor, ligament, tår och trampdynor. Allt för en fullständigt galen modetrend.
Vi fnyser lite föraktfullt åt dom gamla geishorna som band ihop sina fötter till små knyten så dom knappt kunde gå, men den moderna västerländska kvinnan är kvar i samma stadium.
Frivilligt kuvad, stapplandes runt på styltklackar och köpandes skavsårsplåster i storpack.
Det finns kliniker som specialiserat sig på att operera kvinnofötter så att dom ska passa i de chickaste skorna.
Jag kan förstå den konstnärliga och provocerande delen, men då pratar vi inte om skor som ska användas mer än till en modevisning, två vändor på catwalken.
Men att använda såna skor dagligdags?
Jag har faktiskt en faster som inte kan sätta ner sina hälar i marken när hon går barfota, hennes hälsenor är så anpassade till höga klackar. Tokigt men sant.
I djurvärlden så är det ofta hanen som lägger sig till med galet skulpterade attribut för att imponera på honorna, men hos människan är det tvärt om.
Skillnaden är att människohonan inte behöver imponera på hanarna, han kommer alltid vara intresserad ändå, den som honorna vill imponera på är andra honor.
Jag fattar ingenting.

Superhjältekraft. – Att vara född med hälar att stå på.

1 kommentar:

MadamXYZ sa...

Men det är bra snyggt ändå...