torsdag 2 september 2010

Jag spelar roll.

Säg inte, att det spelar ingen roll vad man röstar på, för det spelar faktiskt stor roll. Och det finns inte bara ett höger och ett vänster block. Det spelar stor roll på vilket parti inom blocken som du röstar på också.
Det finns några som säger att det inte spelar någon roll vilka som sitter vid makten, att det inte lönar sig att rösta. Vem har spridit det ryktet? Dom som vill bestämma själva förståss, dom som tycker att det räcker om en person röstar och att alla andra borde hålla käften.
Vi har ju ett demokratiskt system i Sverige som tillåter flera partier, och möjligheten för dom att gå samman och bilda regering om inget parti har egen majoritet. Det är lite listigt för det ger småpartierna nåt att säga till om.
Det här gör att det spelar roll.
Se bara på ett litet parti som miljöpartiet, utan dom så skulle inget av dom andra partierna ha pratat miljö och resurshållbart samhälle. Eller kristdemokraternas brandtal om individens valmöjligheter, nåt som idag tydligt avspeglar sig i vårt samhälle.
Så det spelar stor roll.
Det var länge sedan ett enskilt parti hade majoritet och kunde bestämma helt själv. Som det nu är så måste alla kompromissa hela tiden och det gör politiken lite otydlig. Den här kohandeln sker ju till största delen bakom stängda dörrar. Så bli inte lurad av deras gemensamma plattform, Alla har fått ge och ta.
Vi vill gärna förlora oss i småsaker, och tidningarna är ju inte sena att få en rubrik. Men hur vi bygger Sverige handlar inte om femti öre mer eller mindre i bensinskatt. Om Maud har sagt nåt korkat eller inte. Inte heller om Mona är en bra partiledare, eller om Fredriks ledsna ögon inger förtroende.
Det handlar om människor, hur vi ser efter och värnar om varandra, och hur vi vill betala för välfärden. Och vad vi vill kalla välfärd. Det handlar om att alla ska ha rätt till samma möjligheter i livet.
Om att alla ska ha tillgång till bra vård, bra skolor och en trygghet som inte kastar ut oönskade i kylan.
Ska vi alla hjälpas åt och stötta den som behöver stöd och hjälp, eller ska var och en betala för sin egen trygghet med privata försäkringar?
Ska bara den som sitter på tillgångarna få trygghet, eller ska alla som är med och bygger det här landet ha ett värdigt människovärde? Det är vad det handlar om.
Vi har inte personval i Sverige, så det är inte en ensam partiledare som styr. Gör inte ditt val på grund av vad du tycker om partiledarna, gör ditt val efter hur du vill att vi ska ha det i vårt samhälle.
Ge dig tid att läsa partiernas partiprogram i några minuter. Läs inte den glättiga framsidan, för där säger alla partierna samma sak, läs det finstilta.
Även om du bara är måttligt intresserad så kan du snabbt bilda dig en egen uppfattning. För det spelar stor roll vad du tycker. Det spelar stor roll vad du röstar på.
Om du efter att ha läst på lite fortfarande tycker att det inte spelar nån roll, så rösta blankt eller starta ett eget parti.
Men viktigast av allt, alla är lika viktiga när det räknas röster i den svenska demokratin.
Så använd din rösträtt, gå och rösta.

Superhjältekraft. – Att vara med och bestämma.

Inga kommentarer: