söndag 11 december 2011

Val vi måste göra och val vi inte vill göra.

Visst är det underligt hur vi driver på valmöjligheterna just nu, långt bortom det som behövs för att vi ska må bra.
Vi vill inte ha det som förut när någon annan bestämde över oss. VI säger att konkurens är det bästa och för att den ska fungera så måste alla kunna välja.
Och vad ska vi välja då? Vårdbolag, läkare, tandläkare, skola, pensionsförvaltare, telebolag, bredbandsbolag, bank, försäkringsbolag, elleverantör, osv.
Hurra för val, äntligen så finns det ett alternativ.
Men varför väljer då så många att inte välja? Eller väljer att låta någon annan välja åt dom?
Det finns företag som förvaltar din pension, som gärna placerar alla dina besparingar, sidor på nätet som väljer ut det bästa försäkringsbolaget, bästa banken, bästa elleverantören, bästa vårdplatsen, dom vill alla välja åt oss och vi använder dom alla.
Fan vi vill inte ens bestämma vad vi ska äta till middag utan låter Lina komma hem med en matkasse som bestämmer veckans matsedel åt oss.
Vi orkar inte sätta oss in i alla frågor utan litar på att någon annan kan det så mycket bättre. Vi överlåter alla beslut till någon som vi tror är kunnig, någon som borde veta mer än vi vet. Precis som det var förr i tiden. Faktiskt exakt som det var förr i tiden.
Någon annan och kunnigare människa förvaltar mitt förtroende och gör det han eller hon är bäst på. Men då var det inte valfrihet, då var det tvång, nu är det ett medvetet val att inte välja.
Den stora skillnaden är att nu finns det privata vinstintressen bakom alla beslut.

Ok det skattefinansierade systemet som vi har byggt upp kanske inte är det mest effektiva i alla delar, men då visste jag i alla fall att jag inte byggde lyxvillor på Bahamas. Och i så fall bara i liten skala för korruption har haft en dålig klang i vårt samhälle och även om den alltid har funnits så har vi tidigare i alla fall försökt att mota bort den.

Men nu är det inte korruption när ett vårdföretag flyttar miljoner till skatteparadis, nu är det valfrihet.
Nu är det inte korruption när en kommun säljer ut en skola och bara tar betalt för inventarierna, och det är absolut inget fel när samma skola nästa år gör miljonvinster på skattepengar.
Det är bara så valfriheten fungerar, vi stoppar alla gemensamma skatter i en stor burk och sen så är det valfritt att stoppa dom i vilka privata fickor vi vill.
Vi dränerar den gemensamma kassan så effektivt just nu att i en snar framtid kommer det inte att finnas nåt som heter gemensamt längre.
Det har tagit en hel livstid och mer att bygga upp, nu har vi använt en bråkdel av det till att riva ner det igen.
Solidaritet har vänts till egenintresse, lika möjligheter för alla har bytt plats med valfrihet för den som kan betala.

Tiden läker alla sår och nu kanske vi har glömt vad som gjorde så ont att vi var tvungna att gå samman och kämpa för allas lika värde. Vi har glömt hur många som blir offrade i ett samhälle där allt är valfritt, valfritt att vara frisk och rik eller sjuk och fattig.
När vi nu river ner samhällets skyddsnät så blottas Sveriges styrkor och dess svagheter. I Sverige finns det, trotts vad många säger, nästan inga lagar som värnar om den enskilde, allt är reglerat i samförstånd, och när vi nu försämrar i dessa avtal så finns det inget kvar.

Alliansen med Moderaterna i spetsen har bara ett politiskt mål och det är att bryta ner och avskaffa det som vi har kallat för den svenska modellen, men det säger dom ju inte förståss, tvärt om. Dom har packat sin politik i ett blommigt omslagspapper med blå snören och den vanliga svensken verkar inte ens titta på prislappen innan han köper paketets alla lögner med hull och hår.
Ja vad är det som Alliansen hatar så mycket och som vi tidigare har kallat för den ”Svenska Modellen”? Jo enkelt uttryckt ”En samförståndskultur där kapitalistiska intressen balanseras mot samhällets behov i avtal utan att staten lägger sig i och stiftar lagar.”

I många europeiska länder styrs mycket av lagar och det kostar bötespengar att bryta mot lagen om man behandla människor illa, men inte i Sverige, här kan ett vårdhem svälta sina vårdtagare och dela ut gigantiska aktieutdelningar i samma sekund. Här kan en skola dra ner på den lärarledda lektionstiden och flytta skattemiljoner utomlands utan att regeringen ingriper.
Här kan ett företag säga upp alla fast anställda och hyra in all personal via bemanningsfirmor istället, medans högern bara står upp i bänkraderna och klappar händerna åt den fria marknaden.
Helt otroligt. Jag tror jag blir galen när svenska folket säger sig ha stort förtroende för Alliansen, är alla blinda?

Vi brukar tycka att vi är ett litet USA i miniatyr, och vi gör allt för att efterlikna dom. Där finns Alliansens våta drömsamhälle, alla tar hand om sig själva och skiter i andra, ok familjen är helig förståss.
Har ni nån gång tittat på ”Extreme Home Makeover” så har ni sett vad som händer när någon blir sjuk utan att ha tillgång till privat sjukförsäkring, ni har sett vad som händer när en familj föder ett handikappat barn, vad som händer om någon blir skadad på jobbet, vad som händer i det förlovade landet när föräldrarna blir gamla och sjuka. Tillhör man inte gräddsåsfolket så får familjen ställa upp.
Har ni tänkt på det? Vill du flytta med hela familjen hem till din mamma när du förlorar jobbet?
Tänker du ta hand om din senila farfar hemma i ditt gästrum när dina föräldrar inte längre har råd med vårdkostnaderna?
Är det ok för dig att dina barn tvingas att jobba dubbla skift på företaget som inte får nämnas vid namn för att facket inte har fått förhandla fram en vettig lön?
Skulle du flytta ihop med dina kusiner och fastrar om dom drabbades av ekonomiskt kaos efter att någon krockat med ett oförsäkrat rattfyllo?

Är vi så självsäkra och blåögda så vi inte tror att det skulle kunna hända oss?
Tror vi att privatiseringen i Sverige aldrig skulle kunna gå så långt?
Vi är övertygade att vi kan förhandla till oss mycket bättre villkor om vi bara får göra det själva, Jo pyttsan, hur var det förr? Och hur bra villkor har du förhandlat dig till med dina privata försäkringar?

Men det är ett val vi har gjort och ett val vi måste göra, hur vill vi utforma vårt samhälle?
Vi har i grunden bara fem lagar som skyddar oss på våra arbetsplatser, alla framtvingade av ett starkt fack dess språkrör i riksdagen.
Vi har ett gemensamt socialförsäkringssystem som består av tre delar, alla delarna är taget ur den pott som skulle ha gått till löner, och allt farmförhandlat av ett starkt fack och dess språkrör i riksdagen.
Vi har en gång i tiden tyckt att det ska vara varje människas rätt att få hjälp om man behöver hjälp, oavsett om dennes släktingar är rika eller ej.
Nu tycker vi inte så längre.

Vi har istället stort förtroende för Moderaterna och Alliansen, och dom har i alla sina handlingar alltid försökt att motarbeta den svenska modellen.
Dom gör allt för att underminera dom fem arbetsmarknadslagarna, dom kämpar med näbbar och klor för att få bort dom tre stöttepelarna i vårt gemensamma trygghetssystem.

Vi tror innerst inne att vi alltid kommer att vara skyddade, men vi är i grunden världens mest oreglerade samhälle och allt kan tas bort. Vi har byggt samhället på samverkan samförstånd och förtroende och nu ser allt ut att försvinna.

Pessimistkonsulten har talat, ja kanske, men det är bara min uppväxt och min tro på människan som gnisslar lite åt den stora omvälvningen som nu knuffar ner mig från det som jag trodde jag ville välja, rätten att ge alla samma möjligheter.

Superhjältekraft.– Att vägra välja bort dom svaga och utsatta.

Inga kommentarer: