tisdag 24 januari 2012

En icke representativ skara människor.

Jag sitter med i en referensgrupp hos Hyresgästföreningen, vi ska hjälpa till och ha åsikter om bruksvärdesdelen i det nya hyressättningssystemet.
Vi är tio stycken, tre grånade damer, tre medelålders, och fyra personer från samhällets bottenskikt i åldrar från fyrtiofem till döden.
Vi ska tillsammans spegla nån slags medelhyresgäst, det gör vi inte, det finns inga yngre personer representerade.
Men tyvärr så var det inte några ungdomar som anmält sig, ingen som ville vara med och påverka sin framtid, tråkigt.
Det är lite lurigt det här med kommunala fastighetsbolag, för den lagstiftning som vi har i Sverige är nästintill unik i Europa, i de flesta övriga länder är bara allmännyttans bostäder tillgängliga för de socialt utslagna, alla andra bor i olika former av privata bostäder.
Och ingen annanstans har väl kommunala bolag haft något att säga om hyressättningen i dom privata bolagen, även om nu den delen tagits bort.
Dessa kommunala bostadsbolag är såklart en nagel i ögat på Alliansen, och även om dom just nu inte fått igenom hela sin ide om fria marknadshyror och total utförsäljning av allmännyttan så är vi på god väg.
Men var ska alla dom som inte kan låna hundratusentals kronor till en bostadsrätt bo? Var ska alla ungdomar som inte har rika föräldrar bo?
Men det är inte längre nåt att eftersträva, det där med att alla ska ha nånstans vettigt att bo.
Segregation kommer att finnas överallt, och det nya systemet som vi jobbar med på Hyresgästföreningen kommer såklart att vara ett steg på den vägen.
Men nu är det som det är och vi måste göra det bästa av situationen, och kanske alla vill ha det så, och kanske jag bara är lite paranoid.
För nog finns det en logik i delar av den här lägenhetsvärderingen, det kan jag inte säga emot, men vi har det redan idag så uppdelat var vi bor.
Ökade skillnader skapar en dynamik i samhället, eller hur va det dom sa? Gör det samhället bättre? Gör det samhället tryggare?
Jo dom intalar sig det, dom som bor på lugna gatan och har patrullerande vaktbolag och kameror vid entrén. Men för alla andra så innebär en uppdelning ökad oro och större utslagning som leder till ökad oro och större utslagning.
Eller föresten, den som tvingas leva med vaktbolag och kameror har ju också förlorat på grund av ökad oro eller hur?
Jag inser ju att jag är en av dom som kommer att få lägenheten klassad högt, hyfsat centralt, samhällsservice i närheten, grönområde och lekplats, mataffär på gångavstånd, tillgång till parkering och garage, fint renoverad lägenhet på andra våningen.
Mm, få se vad som händer när den ska klassas nästa år, det blir kanske överklass.

Superhjältekraft. – Att se värdet i en kvadrat.

Inga kommentarer: