torsdag 17 juni 2010

Jag fattar inte.

Hur kan vi, som säger oss vara det smartaste djuret på den här planeten, slösa så med tillgångarna?
Den samlade militärbudgeten i världen beräknas uppgå till 12 000 000 000 000 kr. Det enda område som inte har känt av konjunkturnedgången.
Till död finns del alltid pengar, livet får kämpa med smulorna som blir över.
Visst borde vi kunna göra annat med dom pengarna?
Tolv billioner kronor, ett svårgripbart tal. Men om vi växlar in summan i femhundrakronorssedlar och sprider ut dom i ett jämntjockt lager på en fotbollsplan, så blir det 4,13 meter tjockt!
Om vi staplar femhundringarna på varandra blir högen tvåtusen fyrahundra kilometer hög, det är sju vändor upp till rymdstationen ISS! Det är helt galet mycke pengar.
Tänk om vi kunde prioritera livet istället.
Det borde införas en ”ja till livet skatt” på all krigsmateriel som tillverkas. Vi borde kanske till och med lägga ansvaret för all sjukvård på krigsmakten, efter som det är dom som står för en stor del av lidandet i världen och så saknar dom aldrig resurser.
Jordens hela befolkning skulle i ett slag få tillgång till gratis sjukvård, fina sjukhus, mediciner och läkare. Dom skulle aldrig behöva lägga ner avdelningar, förlänga köerna och prioritera.
Alla AIDS sjuka skulle få bromsmedicin och kancerforskningen skulle sätta fart.
Men det är väl bara naiva och barnsliga tankar. Krig är väl förståss mycket viktigare. Forskare som försöker bota sjukdomar får alltid kämpa för sina anslag, men pengar till militären finns det alltid.

Superhjältekraft. – Att inte förstå.

Inga kommentarer: