fredag 18 november 2011

Rättvist, vad är det?

Nu kommer en protest mot dom differentierade elpriserna, orättvist säger dom.
En kvinna i Malmö tycker att vi norrlänningar i så fall ska betala mer för bröd som produceras i söder, och då kan jag säga att det gör vi redan.
Vi betalar mer för nästan allt, mat, bensin, resor, byggmaterial osv. för att transporterna alltid är så långa.
Vi har ofta långt till samhällsservice, sjukvård, polis, skolor och kultur, och en helt annan status som medborgare.
Blir ofta kallade för en tärande del av befolkningen fast ingen tar sig tid att jämföra den demografiska kurvan.
Vi jämför heller aldrig löner mot kostnaderna, alla vet att storstadsborna tjänar betydligt mer, men också har en dyr och tuff bostadsmarknad. Men en stockholmare har helt egna och lyxiga regler då vi pratar sjukvård och annan service, vad är det värt?
Vad är rättvist?
Visst förstår jag att en skåning blir sur om elpriset höjs då det oisolerade stenhuset med englasfönster kräver att propparna i proppskåpet glöder för att inomhustemperaturen ska vara acceptabel.
Men vi i norr som har minus trettiograder flera veckor varje år, vi har tilläggsisolerat, bytt fönster och installerat djupborrade värmeanläggningar för många hundratusen mer än vad villan är värd bara för att ha råd att bo kvar, inget som någon bank vill låna ut pengar till.
Vad är rättvist?
Att en norrlänning måste ha bil för att kollektivtrafiken bara är inriktad på skolskjuts och inte fungerar till något annat?
Att en sörlänning blir upprörd av att tågen kommer tio minuter för sent medans en norrlänning är glad om det kommer dom närmsta timmarna?
Att landstingen i norr tvingas att spara in på allt och en ambulans kan vara stationerad femton mil bort bara för att regeringens korkade beslut och tvångsmässiga skattesänkningar alltid drabbar den som redan har den sämsta servicen?
Vad är rättvist?
Att vi i många år försett den södra landsänden, och storstäderna i synnerhet, med välutbildad och synnerligen arbetsvillig arbetskraft och så självuppoffrande inte krävt någon ersättning för detta?
Att vi bara sett på när dom stora bolagen flyttat sina huvudkontor och därför sin bolagsskatt till Stockholm trots att deras verksamhet helt och hållet befinner sig i glesbygden?
Vad är rättvist?
Nu är det visst danskarna som har gnällt till EU på vårt svenska sätt att begränsa eldistributionen när vi själva har behövt elen, och detta har skapat dessa elprisområden.
Fri rörlighet ska råda och vi vet ju alla hur elbolagen använder det argumentet, vinstrekord och höjda direktörsbonusar.
Är det rättvist?

Superhjältekraft. – Att ha lite galla kvar.

Inga kommentarer: