fredag 18 november 2011

Tänd ett hus och låt det brinna.

Nu är mörkret här och även om vi tänder ljus som om hela husets värmesystem bestod av stearin så är det väl mysfaktor vi är ute efter, inte egentligen det där extra hundra watten som man får av en tänd låga.
Men om vinden vänder och det blir lika kallt som förra vintern och om kärnkraftsfolket lika tjurigt vägrar att köra för fullt i år också så kan det finnas ekonomi i ett paket med värmedjus från IKEA.
Tänd gärna en hop med värmeljus i varje vrå, låt stearinet rinna på både badkar och köksbänk.
Ska vi följa våra heminredningsguruer så ska man gärna ta in naturen i sitt hem, och en överdådig bordsdekoration av torra drivvedspinnar, lättantändlig mossa och frasigt fnöske som får rama in dom tio stearinljusen vi nyss köpt på inredningsbutiken kan få vilken brandchef som helst att kippa efter andan.
Ernst Kirscschtaigeeer lägger dom långa draperade gardinerna i flödiga högar på fönsterbrädor och längs golvlister, precis där det senare ska tändas tusen juleljus och där det elektriska elementet formligen skriker – Ei saa peittää!!!
Men vad gör det vi har ju brandvarnare, så låt ljusen brinna.
Låt Karin Mannerståls finurliga ljuslykta av återanvända petflaskor smälta fast på vardagsrumsbordet, skapa ett litet myshörn bakom tv:n där värmande ljuslågor kanske kan bränna bort det damm som alltid samlas i tussar där bakom.
Gör ett eget litet aromaspa i badrummet och fyll handfatets kanter med fladdrande eldslågor, glöm för en stund att badrumsskåpets innehåll är en brokig blandning av petrokemiska produkter, en kemisk blandning tillräcklig för att spränga ett mindre kassaskåp.
Få Lulu Carter att inspirera dig till att fläta kransar av knastertorr vass, och att hänga dessa kransar i långa böljande polyesterband över ett fat med livligt vibrerande, diffusionsflammande och tusengradigt förångat paraffin.
Varför inte en flammande marschall på förstukvistens nyoljade trappsteg.
Allt för mysigheten.
Men tänk på att stearin är en miljövänlig ren naturprodukt medans paraffin är en fossil petroleumprodukt.
Hur tänkte jag nu? Som om en myseldande, veke brännande, heminredningsprogramsberoende och värmeljusmissbrukande hemstylare skulle bry sig om växthuseffekten, tror inte det.

Superhjältekraft. – Att bara värma sitt mysbehov.

Inga kommentarer: