torsdag 5 maj 2011

Barndomens förlorade äventyr.

Jag har tjatat om detta ända sedan mina barn var små. Kanske inte i den här pedagogiskt analyserade formen, men definitivt i farhågor om kreativitetens förlorade värde och föräldrars projicerade lycksökeri.
Jag blir både upprörd och ledsen när jag ser hur en del föräldrar både övervakar och aktiverar sina barn tills dom blir små robotar utan glädje.
Dom säger att det är för barnens bästa, men det är helt klart inte för barnens skull, utan för deras egen.
Och det mest tragiska är att kontrollen som vi vuxna skapar runt våra barn för att vi ska känna oss trygga, bygger apati, stress och ångest hos våra barn.
Alla som har barn, tänker skaffa barn, vill ha barnbarn eller har barnbarn, se det här reportaget på Kunskapskanalen.



Barndomens förlorade äventyr.
Den okontrollerade och spontana leken utvecklar viktiga egenskaper som problemlösningsförmåga och emotionell intelligens hos barnet. Om leken uteblir kan det leda till att inlärningsförmågan hämmas och att stress och ångest ökar.
Här får vi ta del av en reportagefilm som diskuterar den fria lekens betydelse för barns utveckling. Den fria okontrollerade och spontana leken utvecklar bland annat viktiga egenskaper som problemlösningsförmåga och emotionell intelligens.
Men barns fritid är i dag mer organiserad och kontrollerad än förr och det leder till att inlärningsförmågan hämmas och att stress och ångest ökar.
Nästan hälften av barnen i en amerikansk undersökning upplevde ständig stress i tillvaron.
Kanske är det föräldrarna som mår bäst när barnens fritid är trygg, organiserad och övervakad. Men de är inne på fel väg, säger utvecklingspsykologer och pedagoger som menar att barn måste utsättas för risker för att utveckla sin hjärna och kreativa förmåga.
Filmen är inspelad i USA, Kanada och England och ger intressanta inblickar och perspektiv om den fria lekens betydelse för barns utveckling.
Eng titel: Lost adventure of childhood.
Torsdag 5/5 kl 20.00, lördag 7/5 kl 19.00 & natten till måndag kl 00.00


Superhjältekraft. – Att inte aktivera sönder barndomen.

Inga kommentarer: