söndag 27 februari 2011

Som betalning tänker jag sparka dig mellan benen.

Och som vanligt så blir man förbannad när man hör hur McDonalds behandlar sina anställda. Ja nu är det inte bara McD som utnyttjar den som är i underläge. Dom har flera allierade inom servicesektorn.
Men när man hör hur mycket pengar som har delats ut till de företag som har många yngre anställda, i form av minskade arbetsgivaravgifter, och hur få anställningar det i slutändan har gett så blir jag ännu argare.
Det är inte bara kundernas pengar, utan också skattepengar som fyller företagens välfyllda vinstrapporter, samtidigt som man behandlar sina anställda som slavar med osäkra anställningar och obetald arbetstid.
Men alla partier verkar ju ha gått på samma lögner, att låga löner och försämrat anställningsskydd skapar jobb, inte bara alliansen som ju ivrigt sprider dessa villfarelser.
Och den yngre generationen är ju också så lat förståss.
Likväl som vi vill ha miljövänligare varor och rättvisemärkta produkter så måste vi också aktivt välja att handla hos företag som behandlar sina anställda ok.
Alla som har missat dom två senaste programmen från Dokument Inifrån måste genast gå in på SVT Play och titta. Alla unga måste vara förberedda och vi som är lite äldre måste vara medvetna så vi kan tvinga politiker och arbetsgivare att göra nånting.
Och sluta för faan att käka på McDonalds tills dom har skärpt sig.

Superhjältekraft. – Att behandla andra som man själv vill bli behandlad.

2 kommentarer:

Johan Tennbäck sa...

Jag förstår att du är upprörd efter det du sett i media.

Självklart är det helt oacceptabelt att skicka medarbetare på ofrivilliga raster, trakassera eller på annat sätt behandla medarbetare illa. Vi håller på att samla mer fakta och kommer självklart gå till botten med eventuella felaktigheter och vidta åtgärder.

Jag tycker precis som dig att det inte är roligt att höra de här historierna och vi tar dem på stort allvar. Men de är inte representativa för hur det är att jobba hos oss. McDonald's har 12000 medarbetare på 221 restauranger över hela landet och de är vår absolut största tillgång. Att systematiskt behandla dem illa vore inte bara oetiskt, utan dessutom kontraproduktivt. Det är nämligen bara genom att ha nöjda medarbetare som vi kan leverera den höga kvalitet och service som våra gäster förväntar sig. Vi vet också från våra årliga undersökningar att de allra flesta av våra medarbetare trivs – 8 av 10 rekommenderar en kompis att jobba på McDonald's. Men självklart är det ingen ursäkt för att se mellan fingrarna när det gäller eventuella övertramp mot enskilda medarbetare.

Vi tar vårt arbetsgivaransvar på största allvar, och kommer självklart som jag sa tidigare gå till botten med de felaktigheter som kommit fram, och - som vi alltid gör när vi får veta att något blivit fel - åtgärda det. Sund affärspraxis och medarbetare som trivs är enda sättet att bedriva en långsiktig och välmående affärsverksamhet.

Vi arbetar ständigt med att utveckla våra arbetssätt och bara under det senaste året har vi sjösatt ett tiotal initiativ inom personalområdet. Läs gärna mer om vilka åtgärder vi tagit på länken nedan.
http://www.mcdonalds.se/se/kontakta_oss/laes_mer_om_varaatgaerder.html

Återigen, du kan lita att vi tar uppgifterna på stort allvar och att vi kommer att agera för att säkerställa att vi gör rätt på våra restauranger och för att du och andra ska återfå förtroendet för oss.

Mvh, Johan Tennbäck, Kundserviceansvarig McDonald's

Uffe Viking sa...

Tack för att ni reagerar.
Men ni behöver inte förklara er för mig, jag vill att ni ber dom ungdomar som blivit taskigt behandlade om ursäkt och ersätter dom för den skit dom fått stå ut med.
Och sen tvingar deras chefer att skura både toalett och soprum med tandborste.
Det enda jag kräver av McDonalds är att ni behandlar alla anställda med respekt och enligt gällande avtal och lagar.
Sen kan ni ju ta dom restaurangföreståndare som skadar erat varumärke i örat och vitesförelägga dom, för pengar är väl ett språk som alla i eran organisation förstår.
Om ni klarar av att hålla er borta från dom stora rubrikerna, inte genom att smyga och mygla, utan genom att leva upp till det ni säger er vara så kan det hända att jag tror er.
Det verkar rulla som en farsot genom det här landet att man kan behandla folk som man vill bara för att det står en arbetslös vid sidan om som villigt vill hoppa in, den farsoten hoppas jag ska hoppa upp bita översittarna i pungen.
För nån ska ta hand om er när ni blir gamla, och jag tror inte att ni vill skura sjukhemmets toaletter med tandborste.